Att värdera företag

Att värdera företag är inte en helt enkel process och kan göras med varierad komplexitet. Att värderingskomplexiteten ökar behöver nödvändigtvis inte innebära att resultatet blir mer rättvisande. En enkel värderingsmodell kan alltså ge samma resultat som en avancerad. För att eliminera osäkerheter kan dock en mer avancerad modell fungera bättre då man använder sig av alla kända data. Sen att det kanske inte i själva verket skiljer sig markant åt i slutändan är en annan sak.

I de allra flesta fall utgår en företagsvärdering ifrån den resultatgenerering som ett företag kan åstadkomma. Dessa resultat ligger till grund för kassaflödet tillgängligt för ägarna, vilket i slutändan på ett eller annat sätt styr värdet på bolaget.

Andra metoder för att värdera företag

Entreprenören Jan Stenbecks bästa metod för att värdera ett företag var att granska receptionen och se om den var trevlig och välstädad. “Sedan skulle man gå in och kolla på muggen”.

“Han satt inte och läste så jävla mycket papper om saker och ting och tittade inte på så mycket siffror. Utan han litade på sin intuition”, säger Jörgen Widsell till SVT.

Enligt författaren och kriminologen Leif GW Persson, som var vän med Jan Stenbeck, använde it-entreprenören en annorlunda metod för att värdera företag.

“Man skulle göra ett besök på huvudkontoret och se om det var jävligt propert. Receptionisten skulle vara snygg men inte sådär snygg så att man inte kunde släppa hennes utseende, utan lämplig för uppdraget och trevlig”, säger Leif GW Persson till SVT, och fortsätter:

“Sedan skulle man gå in och kolla på muggen. Var den okej och om receptionisten var snygg och det var välstädat, då var det ett bra företag. Mer än så behövdes inte, enligt Jan”.

Källa: Dagens Industri om Jan Stenbeck